ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРОИЗВОДИТЕ И НИВНО ОДРЖУВАЊЕ

 

Секое парче Pandora накит е рачно доработено и направено од високо квалитетни материјали.

 

Злато и сребро

Злато и сребро се благородни метали и подложни се на трошење со тек на време. Среброто со тек на време ја губи бојата и сјајот, но овој процес може да се забави доколку правилно се одржува накитот. Накитот од благороден метал не треба да доаѓа во допир со хемикалии како што се парфеми, солена вода, сулфур, разни креми, спрееви за коса и хлор. Исто така изгледот на самиот накит може да зависи од PH вредноста на вашата кожа, како и рутинска нега на кожата и лична хигиена. Од наведените причини промена на боја или оксидација не можат да бидат предмет на рекламација.

 

14k розе позлата е уникатна мешавина од сребро и бакар со 14к позлата и не се смета за благороден метал. Избледувањето на позлатата со тек на време, е сосема нормална појава и како такво не може да биде предмет на рекламација.

14k позлата е уникатна мешавина на сребро и бакар со 14к позлата и не се смета за благороден метал. Избледувањето на позлатата со тек на време, е сосема нормална појава и како такво не може да биде предмет на рекламација.

 

Заштите го вашиот накит

Вашиот накит нека биде последна работа која ја ставате на себе и прва која ја вадите. Наша препорака е да го вадите накитот пред спиење или физичка активност. Исто така избегнувајте контакт на накитот со средства за чистење на домаќинството или солена вода, бидејќи ќе се наруши изгледот на накитот, односно накитот ќе потемни и ќе го изгуби сјајот.

Кога не го носите накитот, чувајте го одвоено од останатиот накит во отворена кутија или кесичка, со што би спречиле оксидација или гребење на накитот.

 

Полирање на накитот

Накитот полирајте го со мека ткаенина за полирање , за да Вашиот накит блеска. Но, имајте во предвид дека ткаенината не може да отстрани физичко оштетување или изребани површини.

 

Чистење на накитот

За да го исчистете својот накит ставете го во малку сапуница и земете мека четка за заби. Доколку имате потешкотии околу чистењето, потопете го накитот во чиста вода, но внимавајте на производите кои содржат циркони, кристали, емајл, мурано стакло и бисери.

 

Накит од оксидирано сребро

Оксидацијата се губи со тек на време. Колку брзо ќе се изгуби оксидацијата зависи од тоа како го одржувате накитот. Оксидацијата може да ја избледи пот, хлор, парфеми, средства за чистење и ткаенини потопени во средства за чистење на сребро. Избледена оксидација се смета за нормална појава и не спаѓа во оштетување. Не препорачување користење на средства за полирање на сребро , бидејќи тоа ја уништува окцидацијата.

 

Камења

Посебно внимание обратете на парчињата накит кои имаат каменчиња, не постапувајте групо со нив и кога не го носите обидете се да го чувате одвоено од останатиот накит како би избегнале гребење.

 

Слатководен култивиран бисер

Слатководен култивиран бисер бара посебно внимание. Тој не смее никако да биде во допир со вода и средства за чистење, може да се чисти единствено со мека четка и ткаенина. Никако не користете средства за полирање на сребро и избегнувајте контакт со шминка, креми и хемикалии.

 

Емајл

Pandora емајлот во себе не содржи стакло, што го прави поиздржлив, обратете му посебно внимание бидејќи лесно може да промени боја во допир со козметички и хемиски препарати.

 

Стакло

Проивозводите од стакло се направени од автентично италијанско мурано стакло со висок квалитет. Овие артикли се чувствителни на удари, гребење, механички оштетувања и како такви не можат да се сметаат како рекламација на производот. За дневна нега, едноставно исчистете го стаклото со мека ткаенина.

 

Кожа

Кожа е природен материјал кој со време може да се растегне и омекне што е карактеристика на вистинска кожа. Можат да се забележат мали разлики во бојата и дебелината. Не смее да дојде во допир со вода или некоја друга течност. За дневно одржување чистете ја со мека, сува ткаенина. За длабинско и темелно чистење користете благо средство за чистење на кожа или влажна ткаенина натопена во сапуница и вода. Препорачуваме да користите омекнувач за кожа , со што би го продолжиле векот на вашиот кожен накит. Кожна белегзија секогаш треба да биде мазна и мека.

 

Текстил

Pandora синтетичките траки доколку се намократ со вода можат да го изгубат или да го оштетат интензитет на бојата.

 

Белегзии

andora белегзиите за нижење приврзоци по извесно време можат малку да се опуштат од тежината на приврзоците. На кожните белегзии и белегзиите од ткаенина препорачуваме да нижете максимално 7 – 9 приврзоци.

 

Замена

Замена на производот со прикажување на фискална сметка во рок од 15 дена од денот на купување на производот во малопродажното место каде што е купен производот, доколку накитот не е носен.

За жал, производите кои се купени преку нашата online продавница не можат да се заменат или рекламираат во нашите продажни салони. Како купувач, Вие имате право да се повлечете од договорот склучен од далечина или од договорот склучен надвор од деловните простории, односно да ја вратите стоката што не Ви одговара во рок од четиринаесет (14) дена од денот на прифаќањето на испораката.