Кој поставува „колачиња“ на веб-локацијата?

Колачиња на оваа веб-локација поставува „СФ1 Клипс“ ДООЕЛ. Некои „колачиња“ ги поставуваат трети лица кои ние сме ги одбрале како добавувачи.

Што се тоа „колачиња“?

„Колаче“ е мала датотека со податоци кои интернетот ги поставува во Вашиот уред.

Тоа е она што можеме, со други зборови, да го наречеме „лична карта“, а работата на „колачињата“ е да го известуваат сајтот кога корисникот повторно ќе се појави. Запомнувајќи ги историјата на прегледи, информациите за пријавувањето и информациите што се дел од пријавувањето, корисникот добива сајт, ориентиран и оптимизиран според неговите потреби.

Зошто користиме „колачиња“?

За да овозможиме правилно функционирање на веб-локацијата Пандора/Pandora, понекогаш поставуваме „колачиња“ во Вашите уреди.

Ние ги користиме следните видови „колачиња“:

 Исклучиво неопходни „колачиња“;

„Колачиња“ за изведби (перформанси);

„Колачиња“ за функционалност;

 „Колачиња“ за аналитика и

„Колачиња“ за маркетинг.
 

Видови колачиња

Колку долго се чуваат колачињата

Задолжителни колачиња:
Ова се колачиња кои се неопходни за функционирање на веб апликацијата и не може да се исклучат од нашиот систем. Се користат за чување на промени , направени на веб страната. Овие колачиња не собираат лични податоци и не се користат во комбинација со некои други податоци кои би се користеле за идентификација на посетителот на сајтот. Овие колачиња може да ги блокирате во пребарувачот, но во тој случај одредени делови на веб апликацијата нема да работат

Се додека е потребно

Аналитички колачиња:
Овие колачиња ни овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на сообраќајот , па со тоа тие ни овозможуваат да ја мериме и подобриме успешноста на веб апликацијата. Тие колачиња ни покажуваат кои страници се најмногу, а кои најмалку популарни, како и на кој начин посетителите се движат по веб страницата. Сите податоци кои овие колачиња ги собираат се акумулираат , па според тоа се и анонимни. Ако не сакате да ги дозволите овие колачиња, нема да знаеме кога сте ја посетиле нашата веб апликација.

90 дена

Маркетинг колачиња:
Овие колачиња на нашата веб апликација ги поставуваат нашите маркетинг партнери. Тие компании можат да ги користат за дефинирање на профилот на Вашите интереси, со цел на другите веб страници да ви се прикажуваат релевантни огласи. Тие колачиња функционираат на тој начин што на единствен начин го прегледуваат вашиот пребарувач и уред. Ако не ги дозволите овие колачиња, на различни веб страници ќе ви се појавуваат различни огласи, односно огласи кои не се во Вашето поле на интереси.

90 дена

 

Ние, исто така, користиме „колачиња“ за да ги запомниме Вашите избори:

Јазикот и државата;
Вашите креации;
Пристапот до интернет и прелистувањата;
Зачувување на информациите за употребата на нашата веб-страница.

Како тоа Ви помага Вам?

На пример, запомнувајќи ги Вашите поставки, не треба да Ве прашаме од која земја сте Вие, секогаш кога ќе ја посетите нашата веб-страница. Вашите поставки, исто така, ни кажуваат која опрема ја користите. На овој начин можеме да поставиме страница што ќе обезбеди најдобро можно корисничко искуство. За понатамошно оптимизирање на Вашето искуство, ние вклучуваме податоци за Вашето движење и за употребата на веб-страницата. Ве молиме, имајте предвид дека собираме податоци за статистички, а не за лични цели.

Некои „колачиња“ ги поставуваат трети лица кои ние ги избравме како добавувачи.

Како да ги избегнете и/или да ги избришете „колачињата“?

Повеќето прелистувачи стандардно ги прифаќаат „колачињата“, но можете да ги промените поставките на прелистувачот, така што тој нема да прифаќа „колачиња“ или ќе ги избрише „колачињата“ од Вашиот систем. Повеќето прелистувачи овозможуваат „приватен“ режим, каде што „колачињата“ се бришат по секоја посета.

Во зависност од тоа кој прелистувач го користите, поставките имаат различно име, а подолу можете да ги најдете најчестите прелистувачи и „приватни“ режими:
 Internet Explorer 8 и понови верзии; Приватно пребарување (In private);
 Firefox 3.5 и понови верзии; Приватно пребарување;
 Google Chrome 10 и подоцнежни верзии; Инкогнито;
 Safari 2 и понови верзии; Приватно пребарување;
 Opera 10,5 и подоцнежни верзии; Приватно пребарување.

Ве молиме, внимателно прочитајте го делот за помош кај Вашиот прелистувач за повеќе информации за тоа како да поставите „приватен“ режим или како да ги избришете „колачињата“. Сè уште можете да ја посетите нашата веб-страница, иако Вашиот прелистувач е во „приватен“ режим, но искуството на корисникот, можеби, не е оптимално и некои функции можеби не функционираат.